Contacteer onsZoeken

Login
 

BIN Affligem

Buurt Informatie Netwerk deelgemeenten Essene, Hekelgem & Teralfene

Nieuwsbrief april 2017

afbeelding van guydemoor
wo, 26/04/2017 - 07:45 -- guydemoor

Beste Binner,

Naar aanleiding van onze algemene ledenvergadering van 21 april, komen wij in deze nieuwsbrief terug op een aantal punten die toen besproken werden.

BIN-straatborden
Binnenkort worden de BIN-straatborden geplaatst langs de invalswegen van onze gemeente. Deze borden moeten mensen (vooral die met slechte bedoelingen) duidelijk maken dat zij in een zone met verscherpte veiligheidscontroles komen.

ANPR-camera
De politie beschikt sinds een paar maand over een mobiele ANPR-camera voor automatische nummerplaatherkenning (controle gestolen voertuigen, autoverzekering e.d.). Ondertussen werden al meer dan 3.000 voertuigen gecontroleerd. Er werd geopteerd voor een mobiele camera omdat die lager uitviel in kostprijs en personeelskosten, en wij de enige gemeente van de politiezone TARL (Ternat-Affligem-Roosdaal-Liedekerke) zijn die ANPR wensen te gebruiken.

Wat is verdacht en wat kan je melden aan 101?
Alles wat niet binnen het normale verwachtingspatroon valt en wat je dus zelf verdacht vindt. De politiediensten zijn vragende partij en zien de BIN-werking als ondersteuning; liever 100 maal uitrukken ter preventie van een diefstal, dan een effectieve diefstal te moeten vaststellen.
Hoe ga je best te werk? Vooreerst blijf kalm en noteer alle gegevens. Alle bijzondere kenmerken die opvallen kunnen van belang zijn; waar speelt het zich af, hoe ziet de persoon of voertuig eruit (nummerplaat, kleur, type voertuig). Bel 101 en geef je naam en woonplaats op, zeg dat je lid bent van BIN-Hekelgem en geef alles rustig door. Doordat de politiediensten op de Bellekouter gevestigd zijn, zijn zij snel ter plaatse. Indien de BIN geactiveerd wordt ontvang je een SMS. Je hoeft op de SMS niet te reageren met een antwoord-SMSje! Bij verdere nuttige info bel je 101. Het is die dienst die alle informatie verzamelt en doorgeeft aan de patrouille.

Inbraak en vooroordelen
Een dief kan alles gebruiken. Kleine dingen die zogezegd geen waarde hebben, worden verder verkocht. De zogezegde dingen van kleine waarde, kunnen voor jou wel een grote emotionele waarde hebben. Dus beter voorkomen dan genezen.
Een dief geraakt altijd binnen. Het is de bedoeling om een dief het zo moeilijk mogelijk te maken. Hierbij wordt vooral rekening gehouden met de 3 minuten regel. 3 minuten om binnen te breken, 3 minuten om alles te doorzoeken en 3 minuten om te vluchten. Het is duidelijk dat de eerste 3 minuten van belang zijn. Maak het de dief zo moeilijk mogelijk om binnen te breken.
Tips : Laat geen materiaal liggen dat gemakkelijk gebruikt kan worden (we denken hierbij aan ladders, schroevendraaiers, tangen e.d.). Geef je woning een bewoonbare indruk (lawaai en licht zijn effectieve afschrikkingsmiddelen). Denk vooral ook niet dat je voor gestolen goederen verzekerd bent. Check je polis. Noteer serienummers van de toestellen, maak foto’s van juwelen. Juwelen bewaar je best niet in de slaapkamer en badkamer. Leg juwelen die je niet dagelijks gebruikt in een kluis. De andere juwelen bewaar je best op plaatsen die niet voor de hand liggen, bv. in de keuken (als een dief te veel tijd verliest zal hij vlugger vertrekken). Doe alle ramen dicht (ook het kleine raampje van het toilet).
Leg geen sleutel onder de mat. Bij het verlaten van de woning sluit je die steeds goed af. Maak je brievenbus leeg of laat ze leeg maken door een buur of een familielid. Laat geen sleutels op de deur steken en zeker niet indien de deur naast een raam staat (met uitzondering van de deur die je gebruikt bij brand). Maak de woning van op de straat goed zichtbaar.

Bescherming kost geld?
Met een aantal slimme en eenvoudige maatregelen kan je de woning al vlug beter beschermen. Plaats goede sloten en zorg ervoor dat de cilinder van het slot niet uitsteekt. Je kan ook sloten op de ramen plaatsen, denk hierbij ook aan dakramen, kelderramen, koepels…
Zoals vermeld in de nieuwsbrief van februari, die je nog kan nalezen op www.mijnstra.at, bestaat de mogelijkheid om de preventieadviseurs van de politie eens de woning te laten controleren.

Wat kan je zelf doen om de BIN-werking te ondersteunen?
Plaats de BIN-sticker op een goede zichtbare plaats, bij voorkeur op de brievenbus. Is je gebuur nog geen lid? Probeer hem aan te sporen om lid te worden. Hoe meer leden, hoe meer ogen. En vooral twijfel niet : bel bij elke verdachte situatie steeds 101.

Uw Bin-team